Следвайте Гласове в ТелеграмДа се върне старата организация на движение по

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДа се върне старата организация на движение по
Коментари Харесай

Борис Бонев: Съгласуване с полицията на проекта за бул.Патриарх Евтимий по закон не е задължително

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Да се върне остарялата организация на придвижване по бул. " Патриарх Евтимий " и бул. " Витоша " желаеха групите на ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия преди днешното съвещание на Столичния общински съвет. За оставка на зам.-кмета по превоза прикани Прошко Прошков от ГЕРБ като уточни, че по новата бус лента към този момент било регистрирано, че 95% от тролеите закъснявали приблизително с 90 секунди. " Значи няма резултат от нея ", заключи той. Оставката на зам.-кмета желаеха и от Българска социалистическа партия.

Изявлението на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) от неделя, че новата организация на придвижването към НДК не е била съгласувана с тях бе мотив за брифинг на зам.-кмета по превоза Илиян Павлов и Борис Бонев, ръководител на групата на " Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София ".

Показан бе протокол от съвещанието на т.нар.малка транспортна комисия на Столичната община, в който оторизираният представител на Столична дирекция на вътрешните работи в нея е одобрил плана за реорганизацията на придвижването. " Напълно легален е планът, координиран е от двата органа - дирекция " Пътна полиция " и дирекция " Управление и разбор на трафика ". Категорично считаме, че Столичната община е спазила законовите условия за за координиране на плана ", съобщи Павлов.

От Столична дирекция на вътрешните работи настояват, че е трябвало да им се изпрати целия план с чертежите за координиране, като се базират на разпоредба на Министерството на районното развиване и благоустройството. В нея става въпрос за планове за организация и сигурност на придвижването в обитаеми места, които обаче " подхождат на Генерален проект за организация на придвижването ". В случая с булевардите към НДК не става въпрос за координиране на нов Генерален проект, тъй като той се изготвя и важи за цялата община.

В отговор Борис Бонев означи, чесъгласуванията се уреждат в Закона за придвижване по пътищата, параграф 3, където се показва, че мнение от службите на Министерство на вътрешните работи се издава единствено при направено искане от заинтересуваните лица.

" Което значи, че единствено в случай че Столичната община категорично изиска от Столична дирекция на вътрешните работи мнение, те са длъжни в едномесечен период да го дадат ", уточни Бонев и подсети, че оторизираният представител на Столична дирекция на вътрешните работи в дребната транспортна комисия на общината е одобрил плана за реорганизацията на придвижването, както изисква общинската разпоредба. Той означи, че още през първата седмица, откогато работят велоалеите към НДК, са се нараснали двойно велосипедистите по тях.

По искане на кмета Васил Терзиев се основава работна група взаимно със Столична дирекция на вътрешните работи, в която планът ще бъде огледан още един път. А дадените рекомендации за усъвършенствания на придвижването към НДК ще бъдат взети под внимание, даде обещание Бонев.

Отделно отново по искане на Терзиев се основава комитет за наблюдаване на плана. В него ще взе участие зам.-кметът по превоза, представители на Столична дирекция на вътрешните работи, на Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата, пътни специалисти и представители на жителите, живеещи към НДК, както и на екипите, изработили Плановете за устойчива градска подвижност и " София - град за хората ", съобщи Бонев.

Инфо: dnevnik.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР